JEČMEN A CUKROVKA

22.03.2013 20:36

Z informací, které přišly společně s ječmenem po jeho uvedení na náš trh, vyplynulo, že jeden z hlavních účinků ječmene je příznivé ovlivnění zvýšené hladiny krevního cukru. A protože onemocnění cukrovkou je v naší populaci velmi časté, bylo nasnadě, že ověření tohoto účinku v podmínkách naší populace bude velmi důležitým poznatkem pro další uplatnění ječmene v praxi.


V naší populaci je nyní evidováno přes 750 000 diabetiků, především s diabetem II. typu. Každoročně přibývá zhruba 70 000 nových onemocnění cukrovkou. To jsou čísla, vzhledem k celkovému počtu obyvatel v ČR, nesmírně vysoká a varující.

Ječmen využívá při ovlivňování zvýšené hladiny glykémie především svůj adaptogenní účinek. Dokáže totiž upravovat stav jednotlivých orgánů a jejich činnost k normálu. U cukrovky se účinek ječmene projevuje na několika úrovních.

Tou nejdůležitější je stimulace endokrinní (insulinotvorné či insulin produkující) funkce slinivky. Ječmen povzbuzuje činnost buněk Langerhansových ostrůvků a tím zvyšuje tvorbu insulinu.

Velmi důležitou vlastností ječmene je schopnost hojit záněty, které jsou častou příčinou poškození slinivky. Odhojením zánětu slinivky ječmen uchrání mnoho buněk před jejich definitivním zničením.

Další úrovní, kde se velice pozitivně projevuje účinek ječmene, je zlepšení funkce všech ostatních buněk těla, které za pomoci insulinu cukr z krve přijímají a využívají jej k získání energie pro svou činnost. Ječmen tak snižuje takzvanou insulinorezistenci, tedy neschopnost buněk těla cukr vstřebávat.

Ječmen upravuje i činnost biliárního systému a tedy i vývodu žlučových cest, který anatomicky úzce souvisí s vývodem slinivky. Často do střeva ústí společně a každý problém žlučových cest se může nepříznivě projevit ve správné činnosti slinivky.

V lidském těle souvisí všechno se vším a o to více je třeba ocenit komplexní účinek ječmene na organismus. Mnohdy zdánlivě nesouvisející zdravotní obtíže mohou mít společný původ. Proto je třeba mít po ruce něco, co dokáže příznivě ovlivnit celý organismus.

Z pohledu praktického lékaře, který musí mít znalosti ze všech lékařských oborů a měl by na svého pacienta pohlížet vždy komplexně, je ječmen se svým komplexním působením ideálním pomocníkem a zároveň řešením.

Studie sledující vliv ječmene na zvýšenou hladinu krevního cukru potvrdila, že zahraniční zkušenosti, o nichž je zmínka v úvodu textu, jsou pravdivé a že opravdu lze od ječmene v tomto ohledu očekávat velkou pomoc.

Nicméně je třeba vždy ječmen vnímat v celé jeho velikosti a šíři. V praxi to například znamená, že i když se ne zcela splnila naše očekávání s jeho působením na naše konkrétní zdravotní problémy, bezpochyby nám ječmen jistě zlepšil mnoho jiných, skrytých, zdravotních problémů.

Zelené potraviny jsou, vzhledem ke svému silnému imunostimulačnímu efektu, i významnou prevencí vzniku nejrůznějších onemocnění, jistě i v současnosti tolik obávané ptačí chřipky.

Z celospolečenského hlediska zelené potraviny představují pro lidstvo nejen významné zlepšení zdravotního stavu a tím i zlepšení kvality života, ale zároveň i ohromné ekonomické úspory. Náklady vynaložené na léčení nemocných jsou v každé společnosti obrovské a představují víc než významnou zátěž pro státní rozpočet.

Za ideální bych považoval vstup zelených potravin do celonárodního programu na ochranu zdraví, jejich zařazení do preventivních zdravotních programů a hlavně jejich přijetí nejen širokou veřejností, ale především všemi lékaři.

Diskusní téma: JEČMEN A CUKROVKA

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek