Sušená šťáva nebo drcená tráva?

10.05.2013 15:59

Na trhu se objevují i jiné výrobky z mladého ječmene. Jedná se někdy o sušené drcené listy ječmene. Jejich výhodou, která upoutá zákazníka na první pohled, je jejich až o polovinu nižší cena. Ta je dána mnohem nižším objemem travní masy potřebné k výrobě stejného množství prášku a levnější zpracovatelskou technologií. Problémem těchto produktů je ale jejich nižší užitná hodnota. Ta je zase dána jejich problematickou vstřebatelností. Nutriční složky, pro které si vlastně zákazník produkt kupuje, jsou vázány na travní vlákninu, která je pro člověka více méně nestravitelná. Člověk má jiné zažívací ústrojí než býložravci, a proto jeho organizmus není schopen tyto nutriční látky využít.

Konzumování těchto přípravků je tedy i přes jejich zdánlivě nízkou cenu neekonomické, a co víc, pro někoho může být i nebezpečné. Při drcení sušené trávy dochází k rozpadu ječného listu na mikroskopické částečky, které se pouhým okem jeví jako jemný prášek. Ve skutečnosti se jedná o hrubou vlákninu s ostrými hroty, které mohou zraňovat a dráždit jemnou sliznici zažívacího ústrojí a vyvolávat alergickou reakci. U pacientů s Crohnovou chorobou mohou způsobit i poškození již beztak přecitlivělé střevní sliznice a vyvolat průjmy, které nutriční deficit ještě prohloubí.

Dalšími výrobky z mladého ječmene jsou sušené 100% šťávy z ječných listů. Ty neobsahují vlákninu, a proto u nich výše zmíněná rizika nehrozí. Z filosofického hlediska se vše, co je 100%, jeví jako nejlepší a nejkvalitnější. Z praktického hlediska tomu tak ale není. Je třeba si uvědomit, že vylisovanou ječnou šťávu plnou živin, enzymů a fytolátek už nechrání její vláknina, a za těchto nově vzniklých podmínek jsou v ní obsažené látky připraveny okamžitě chemicky reagovat mezi sebou navzájem i se svým okolím, a tím významně měnit své hodnoty. Proto okamžitě po vylisování dochází k sušení, které do značné míry zabrání těmto nežádoucím reakcím. Do značné míry, ale nikoliv dostatečně. I prášek je vysoce citlivý na vnější vlivy. Pro uchování výživné hodnoty je třeba použít náročnější a dražší technologie balení a důsledně dodržovat standardy šetrného skladování, což se někdy výrobci a obchodníkovi nedaří, a pro zákazníka je velmi těžké to zkontrolovat.

V Green Ways je ječmen z pole zpracován do sušeného prášku nejpozději do 2 hodin.

Diskusní téma: Sušená šťáva nebo drcená tráva?

Datum: 13.01.2017

Vložil: Jana

Titulek: To je ale hloupost!

Ještě prosím napište, že ječmen má skleněné hroty :D

Přidat nový příspěvek